Hayvan Barınakları

Hayvan barınakları ilk olarak standart uygunluk çerçevesi içinde hizmete açılmalıdır. Bu standart olan hizmetler ise şunlardır:

Barınak olacak binanın hayvanlara uygun koşullar sağlıyor olması, yalıtımının olması, birçok hayvan türünün sığabilecek büyüklükte olmasına özen gösterilmelidir. Bu şartlar dışında bir de temizlik ve bakım hizmetlerinin doğru bir biçimde hizmet verebilmesinin yanı sıra hayvanların günlük besleme için belli kurallar çerçevesinde hayvanlar hizmet verilmesi gerektiği bilinmelidir. Hayvanların hastalanmaması ve sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için bu koşulların hayvan barınaklarında uygulanması gerekir.

 

Hayvan Barınağı Kurmak İçin Gereken İhtiyaçlar

Öncelikle ilk aşamada yer temini yapılmalıdır. Bu konuda seçici olabilmek için yukarıdaki maddelerden faydalanılabilir. Yer temini yapılacak alan geniş bir bahçe veya araziden oluşabilir. Hayvan barınağı için uygun bulduğunuz araziden sonra hayvan barınağınızı kar amacı gütmeyen kuruluş bünyesi adı ile kaydettirip işlemlerinizi tamamlamanız gerekir. Bundan sonraki aşamada ise gönüllülük esaslı kuruluşlar veyahut da gönüllü insanlardan oluşan topluluklardan destek ve yardım talebinde bulunmanız gerekir.

 

Bir Dernek Kurarak Barınak İşinizi Büyütün

Terk edilmiş hayvanlara yapılan haksızlıklara karşı açmak istediğiniz hayvan barınağı için bir dernek kurarak ikinci adımı tamamlayın. Hayvan barınağınıza önce bir isim bulun daha sonrasında ise İçişleri Bakanlığı ile görüşerek derneğinizin kaydını yaptırın ve işlemlerinizi tamamlayın. Derneğinizi kaydettirirken mutlaka derneğinizin kuruluşunu, kullanım amacını ve kesinlikle kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu belirtin ki daha sonraki süreçlerde herhangi bir zorluk ile karşı karşıya kalmayın.

 

Hayvan Barınağı İşini Beraber Yürütebileceğiniz Arkadaşlar Edinin

Hayvan barınağında, hayvanların yeme, içme, barınma ve beslenme gibi birçok gider için finansal desteğe ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca veteriner bakım masrafları, gerekli aksesuarlar ve temel yiyecek ihtiyaçları içinde maddi desteğe başvurmanız gerekecektir. Bunun için finansal destek sağlayabileceğiniz sponsorlar bulun ya da diğer komşu barınaklar ile iletişime geçin. Diğer hayvan barınakları işlerinde tecrübe oldukları için nasıl bir yol izlemeniz hakkında fikir vereceklerdir. Sosyal medya aracılığı ile bu işe gönül vermiş arkadaşlar iletişime geçerek desteğe davet edebilirsiniz.

 

Gönüllülük Esaslı Çalışmalarda Bulunun

Hayvan barınağı kurmadan önce işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmek için gönüllülük esaslı olarak hayvan barınaklarında görev alın. Böylelikle hem tecrübe edinmiş olacaksınız hem de hayvanlar ile temasa geçip nasıl yaklaşmanız, neler yapmanız gerektiği ile ilgili bilgileri edinmiş olacaksınız. Bunun yanı sıra hayvanların günlük beslenme rutinlerini öğrenip orada çalışan hizmetliler yardımı ile hayvan barınağı kurma aşamasında önemli olan detayları atlamayacaksınız.

 

Belediye Hayvan Barınaklarını Ziyaret Edin

Belediye hayvan barınaklarına giderek orada çalışan görevliler ile konuşun. Kurduğunuz barınak ile ilgili detayları anlatın. Kendi hayvan barınağınızın adresini verin. Böylelikle sahiplendirilmeyi bekleyen ev bulamayan terk edilmiş hayvanları uyutmadan önce size haber vermeleri gerektiğini iletin. Çünkü orada çalışan görevliler büyük bir memnuniyetle size yardım edeceklerdir.

 

Çeşitli Türlerde Kafesler Edinin

Hayvan barınağı için kafes edinmenizin amacı orada yaşayan hayvanları kafese kilitlemek amaçlı değil terk edilmiş hayvanları ya da istismara uğramış hayvanları öteki evcil olan hayvanlardan ayırarak hayvanların birbirine zarar vermesini önlemektir. Sağlıklı ve sağlam bir kafes için dogsantel.com üzerinden detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz. Hayvan barınağı ile ilgili her konuda yardıma açık olan firma müşteri memnuniyetini ön planda tutmak olup yapı malzemeleri ile ilgili de her konuda yardımcı olmaya açıktırlar.

Bu aşamada çok sabır gerektiren bir iş olan hayvan barınağı kurmak, hayvanların sakinleşmesi ve güvenlerini kazanıncaya kadar ki süreçte sabır ve azim ile bu işe gönül vermelisiniz. Evcil olmayan diğer hayvanların zamanla uyum göstererek barınak içinde yaşamaları beklenmektedir.

 

Türkiye’de İyi Örnekleri Olan Barınaklar

Bir kuruluş olarak dernek veya bireysel çapta hayvan barınağı kurmuş birçok gönüllü dostumuz bulunmaktadır. Türkiye’de güzel örnekleri bulunan hayvan barınaklarından olan Angel’s Farm Sanctuary, Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi ve Flight Buddy Turkey olmak üzere üç tane barınak ismi saymış olduk.

 

Yerleşim yeri İzmir’de bulunan Angel’s Farm Sanctuary, Türkiye’de ilk ve tek olarak kurtarılmış hayvan barınağı olarak bilinmektedir. Barınak içerisinde yaklaşık 760 yakın hayvan yaşamını sürdürmektedir. Yeşil bir arazide konumlandırılan Boğaziçi’nde ise 66 köpeğe bakılmaktadır. Flight Buddy Turkey’ de ise zor duruma düşmüş sokak hayvanları başkaları tarafından sahiplendirilerek yurt dışına gönderimini yapan bir grup gönüllülerden oluşmaktadır.